Активности

                 

        Изашао је нови број нашег часописа ,,Развитак”

 

                               Razvitak

 

                                        СТОНИ ТЕНИС

Ученици наше школе су на републичком такмичењу у стоном тенису, одржаном у Сремској Митровици 3. 6. 2024. године, освојили:

ОШ - појединачно

ДЕВОЈЧИЦЕ

Анђела Илић - прво место

Анђела Стојановић- друго место

ДЕЧАЦИ

Микел Николић - друго место

Никола Маринковић - треће место

СШ - појединачно

Лазар Алилковић- треће место

ОШ - екипно

Дечаци и девојчице прво место

СШ - екипно

Девојчице - прво место

Дечаци - треће место

 

                                                            STONI TENIS 2 

                          STONI TENIS 1

  

                     РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ У КОШАРЦИ

Ученици наше школе су на републичком такмичењу у кошарци, одржаном у Београду 24. 5. 2024. године, освојили четири прва места (златнемедаље) укатегоријама:

- основна школа девојчице,

- основна школа дечаци,

- средња школа девојчице и

- средња школа дечаци.

                                          REP TAKM 1 

                                          REP TAKM 2

 

 

 

 НОВА ГОДИНА

У уторак 26.12.2023. године одржана је божићна и новогодишња приредба и новогодишњи базар. У духу празника бирани су скечеви, представa и тематске песме. Наше мале и велике ученике посетио је Деда Мраз и даровао им пакетиће.

 

                          416115431 887283403192542 6185763906374768919 n

 

 Дан школе 

Дан школе обележили смо у петак 24. новембра у свечаној сали. Након сечења славског колача, уприличена је додела поклона нашим колегама пензионерима. Сви присутни у публици уживали су у изведби приредбе која је била богата драмским приказима живота Светог Стефана Дечанског и пригодним фолклорним интерпретацијама. Захваљујемо се другарима из Школе ,,Радивој Поповић, Земун који су били наши драги гости и заједно са нама допринели свеопштем утиску.

 

                             403907293 866630775257805 1048620018828973210 n 405764857 866630761924473 2015122262014273302 n

                                       405769887 866631211924428 4240427856865886159 n                                              

  СКОМРАСКА ИГРА .... видео 

    СТАРОГРАДСКЕ ИГРЕ ..... ВИДЕО

 Региoнално такмичење "Пословни изазов"

На регионалном такмичењу "Пословни изазов" које се одржало у петак 17. 11. 2023. године, наш ученик Сергеј Дмитровић је освојио треће место и тиме стекао учешће на предстојећем националном такмичењуНа такмичењу је присуствовало 110 ђака из 33 школе са територије града БеоградаЧеститамо и похваљујемо све наше ученике, Сергеја Дмитровића, Виктора Богдановића, Павла Перишића Спасића и Вука Радака који су били учесници и представници наше школе.

                                                            404504792 863727845548098 3533693012926195234 n   

 Едукативни школски панои

pano11 pano1 pano12

pano13 pano14 pano15

                                  pano16   pano17

 

Учешће на приредби за Дан школе ,,Радивој Поповић Земун

Наши другари из Школе ,,Радивој Поповић, Земун су нас позвали да учествујемо на њиховој приредби за Дан школе 17. 10. 2023. год. и заједно поделимо радост другарства. Играли смо, певали, уживали...

Нестрпљиво чекамо наредне заједничке активности.

ZEMUN   ZEMUN1

                                   ZEMUN3

 

Полигон спретности 4 у Вранићу

У ОШ "Павле Поповић" у Вранићу одржан је "Полигон спретности 4" у среду 25. 10. 2023. године. У такмичењу је учествовало 20 школа са различитих београдских општина. Наша школa је била представник општине Савски венац.

На почетку су ученици направили формацију сунца у оквиру које су сунчеви зраци представљли ученике одређене школе. Потом је кренуло савладавање препрека на полигону.

Без обзира на пласман, сваки учесник је освојио медаљу и диплому, а пeхаре су освојиле прве три екипе са најбољим укупним резултатом у брзини прелажења полигона.

Домаћини су приредили културно - уметнички програм у дивном спортском дану.

                  Враниц1   Враниц3

8. конференција под називом "Безбедност и одговорност"

Дана 25.10.2023. у Палати Србије одржана је 8. конференција под називом "Безбедност и одговорност" чији је организатор Центар за несталу и злостављану децу. Чланови тима за заштиту од дискриминације насиља, злостављања и занемаривања Јелена Шљивић, Никола Бојовић и Кристина Милошевић присуствали су овим предавањима. На отварању саме конференције обратио се Игор Јурић који је најавио да ће се данас покренути Амбер алерт систем у Србији под називом "Пронађи ме!" Уз присуство председника републике Србије Александра Вучића, као и других министaра, систем "Пронађи ме" за проналазак нестале деца, данас је званично почео са радом.

                       bezbednost    bezbednost1

ФДУ

Школа је остварила успешну сарадњу и са Факултетом драмских уметности. Наша ученица Сандра Филиповић посетила је ФДУ са наставницима Маријом Марковић и Владимиром Магделинићем. Присуствовали су стварању и учествовали у снимању радио драме.

FDU    FDU1

 

БОСИФЕСТ

16. октобра 2023.године ученици средње школе су у пратњи својих наставника посетили четрнаести београдски интернационални филмски фестивал особа са инвалидитетом (БОСИФЕСТ) у Југословенској кинотеци. Том приликом одгледали су руски филм "Гласна песма тишине "( режија Anastasia Sarycheva) и француски филм "Нон Стоп до врха" ( режија Ruben Mariage).

Биофест   Биофест1

                                               Биофест2

 

Први међународни научно - стручни скуп "Логопедија данас"

Први међународни научно - стручни скуп "Логопедија данас" одржан је 13. и 14. октобра у хотелу Москва у организацији СРПСКЕ ЛОГОПЕДСКЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ.

У оквиру постер сесије представљен је рад "Луткарско - драмски процес у логопедском раду са децом оштећеног слуха" као резултат дугогодишње сарадње логопеда Ирене Чепић, учитељице Марије Бастић и њихових ученика.

Логопедија   Логопедија1

                                     Логопедија2   

 

Београд по мери деце

Током трајања Дечје недеље организован је ликовни конкурс на две теме "Велико срце деце Србије" и "Београд по мери деце".

У МТС дворани су изложени награђени радови, међу којима и четири из наше школе.

Честитамо Јовану Јевтићу, Новаку Новаковићу, Вуку Радаку и Лазару Векићу.

 

vel srce1  vel_srce.jpg  vel_srce2.jpg  

                                  vel_srce3.jpg

Фестивал дечјег стваралаштва

Поводом Дечје недеље реализован је Фестивал дечјег стваралаштва у МТС дворани у петак 6. 10. 2023. године.

Организован је културно - уметнички програм, креативни и забавни програм, као и изложба дечјих радова.

Наши ученици су представили школу са две ритмичке тачке "Десет љутих гусара" и "Добар друг".

Пријатељи деце Србије

MTS DVOR  MTS DVOR1

MTS DVOR2  MTS DVOR3

 

 

Улога вршњачких тимова у развоју емпатије и солидарности

У уторак 3.октобра 2023.године одржана је Седница представника ученичких парламента и средњошколаца активиста и активисткиња. Седница је одржана у Народној скупштини Републике Србије. Тема овогодишње Седнице је "Активна улога вршњачких тимова школа у развоју емпатије и солидарности ". Ученици наше школе су узели активну улогу, па је тако ученик четврте године смера Техничар графичке дораде Сергеј Дмитровић изложио своје ставове на поменуту тему.

 vnasilje  vnasilje1

                                          vnasilje2

Београд по мери деце

У току је Дечија недеља и том приликом наши ђаци су заједно са наставником ликовне културе осмислили и креирали групни рад под називом "Београд по мери деце".

Сваки ђак је допринео својом маштовитошћу и креативношћу.

                                                            Добар друг

Европски дан језика

У уторак, 26.9.2023. године, у организацији Дечјег културног центра, обележен је Европски дан језика. Наши ученици су имали прилику да се на штандовима амбасада и културних центара упознају са културама и језицима различитих европских земаља, уживају у посластицама али и да учествују у наградном квизу.

Обележавањем Европског дана језика промовише се вишејезичност у целој Европи и учење језика без обзира на године и окружење.

   evrop dan  evrop dan1

 

 

Међународни дан знаковног језика

Дана 23. 9. 2023. године обележен је Међународни дан знаковног језика у Дечјем културном центру. Председник Савеза глувих Србије Михаило Гордић је тим поводом представио апликацију и дигиталне уџбенике за српски знаковни језик.

                   dkc              dkc1

 

Чути и разумети

Манифестација ,,Чути и разумети” се и ове године традиционално одржала у Јагодини, поводом обележавања Светске недеље глувих и наглувих особа.

Ученици петог разреда су у петак 22. 9. 2023. године имали прилику да уживају у разноврсном програму у Култрном центру у Јагодини, затим су погледали поставку Музеја воштаних фигура, обишли су Зоолошки врт и уживали у новим познанствима и дружењу са другарима из других школа.

  CUTIR RAZUMETI  CUTIR RAZUMETI1

                                              CUTIR RAZUMETI2

Дочек ђака првака

У уторак 12. 9. 2023. године одржана је приредба поводом пријема првака коју су припремили чланови ритмичко - фолклорне секције. Представници ГО Савски венац били су наши гости и традиционално су поделили ђачке торбе и школски прибор ученицима првог разреда.

"Од школе и књиге нема веће среће,

свако слово научено процвета ко цвеће." 

 Дочек првака1  Дочек првака

                                                Дочек првака2

 

  

 

Примери добре учитељске праксе

 

               slika6        slika7

 

Наша школа је ове школске године, учествовала на конкурсу "Примери добре учитељске праксе 2023", у организацији Друштва учитеља Београда, са два рада. Наставни час "За првака, математика је лака кад се учи уз осмака" освојио је прво место. Школска представа "Новогодишње позориште" добила је похвалу.

Дана, 11. маја, реализован је стручни скуп "Креативне идеје из учионице-2" на ком су представљени награђени радови са наведеног конкурса.

Ауторке награђеног рада, наставнице Маријета Мандарић и Јелена Шљивић, представили су свој рад и школу.

Наставни час "За првака, математика је лака кад се учи уз осмака" је одржан у првом и осмом разреду. Прваци су имали прилику да на забаван начин уче уз помоћ својих старијих другара, да се угледају на њих и преузму позитивне обрасце понашања.

Осмаци су имали прилику да се опробају у улози наставника, покажу ниво своје зрелости и спремности да преузму одговорност. У првом делу часа ученици су у паровима, првак-осмак, на интерактивној табли радили задатке који су усклађени са њиховим ИОП плановима. У другом делу часа, ученици су у две групе, играли разноврсне игре, слагалице и користили дидактичка средства у циљу утврђивања стеченог знања из математике.

               slika1

               slika2

              slika3

             slika4

            slika5

                                        Честитке колегама на оствареним резултатима!

 

 

 

 

 ___________________________________________________________________________________________________________________

 

ИНКЛУЗИВНА ПРЕДСТАВА

"КИЋА И МИЋА У ЗЕМЉИ ЦРВИЋА"

 

        У четвртак 2. 6. 2022. године у Дечјем културном центру Београд премијерно је одиграна инклузивна представа „Кића и Мића у земљи црвића“ која има едукативни карактер.  Говори о здравој храни и другарству. Кроз знаковни језик, пуно смеха и љубави настала је чаролија која је испунила срца сваког ко је био у препуној сали. Специјална гошћа била је Мари Мари, музички педагог, композитор и текстописац, и отпевала је своју песму "Срце у срцу" уз коју су деца припремила кореографију. Сарадња између Основне школе „Јанко Веселиновић“ и Школе за оштећене слухом и наглуве „Стефан Дечански“ дужи период се реализовала у оквиру инклузивних радионица у обе школе. За сарадњу, учење и дружење није потребан чаробан штапић, већ само неколико наставника и прилагођавање може да направи велику магију пријатељства. Кроз овакав тип сарадње  промовишу се комуникацијске вештине свих ученика, подстиче пријатељство и интеракција међу децом која се обично не играју заједно. текст је написала учитељица Марија Бастић из ОШ "Јанко Веселиновић".

Реализатори представе:

Марија Бастић, учитељица из ОШ "Јанко Веселиновић", аутор представе и дечји писац 

Ирена Чепић, дефектолог из Школе за оштећене слухом - наглуве "Стефан Дечански"

                                                                            ВИДЕО 

Гостовање на телевизији

 У недељу 29. маја 2022. г. наши мали глумци су у друштву другара из ОШ "Јанко Веселиновић" гостовали у емисији "Пробуди се" на телевизији Нова С. Најавили су премијеру представе "Кића и Мића у земљи црвића" и пренели поруку да узајамна љубав, поштовање и другарство чуда чине.

 "Ко у чуда верује тај чуда и ствара,
 врата маште отвара дечја мала глава."
                                    
                                                                          ВИДЕО
 

СВЕТОСАВСКА ПРИРЕДБА

Због епидемиолошке ситуације изазване вирусом Цовид 19 приредбу за Савиндан 2022. године организовали смо на неубичајен начин. Све ритмичке и фолклорне тачке, рецитације и песме хора снимили смо унапред и објединили у један видео. Недостајала су нам деца у публици, њихови родитељи, баке, деке, колеге, наши уважени гости и сви пријатељи школе.

Поздрављамо вас све с вером у срцу и жељом да се следећи пут дружимо у знатно већем броју!

                                                                         ВИДЕО

       

 

Додиром и покретом упознајмо свет

 

У циљу побољшања услова рада, подизању нивоа квалитета и ширења опсега услуга које пружа Школа за оштећене слухом наглуве „Стефан Дечански“, у Београду, у току је реализација пројекта „Додиром и покретом упознајмо свет“, који је подржала компанија НИС у оквиру програма друштвено одговорног пословања „Заједници заједно“.

Пројектом се обезбеђује специјализована просторија за психомоторни третман деце са различитим врстама сметњи у развоју - сензомоторна соба, као и Монтесори вртић у склопу школе.

Циљ пројекта је сензитивизација, едукација и укључивање локалне заједнице у пружање подршке деци са развојним потешкоћама спровођењем најсавременијих третмана у њиховом образовању и рехабилитацији које омогућује сензомоторна соба.

У оквиру пројекта, који траје до краја марта, предвиђена је изложба радова ученика на тему њиховог личног доживљаја сензомоторне учионице, као и израда лифлета који ће пружити информације о програмима које школа нуди и значају сензомоторне собе и Монтесори програма за ученике са развојним тешкоћама. У циљу информисања и сензитивизације стручњака и шире јавности предвиђене су заједничке активности са ученицима, наставницима и васпитачима из редовних вртића и школа, свечано отварање сензомоторне собе и презентација програма рада.

Циљ третмана који се спроводи у сензомоторној соби, је да се код детета у опуштеној, безбедној и стимулативној средини подстакну, развију и потпуније користе сва чула, чиме се обезбеђује да се сви сензорни стимулуси успешно организују у комплетну информацију, односно подстиче оптималан психомоторни и социоемотивни развој. Осим ученицима школе, третмани у сензомоторној соби биће доступни и деци из редовних вртића и школа која имају потребу за овим видом додатне стручне подршке.

Монтесори програм је заснован на природној дечијој жељи за игром и учењем. Ова педагогија усмерена је на практични рад и непосредно искуство деце и поштује индивидуални развој детета. Деца уче у природном окружењу где развијају пажњу, стрпљење, прецизност, моторику и комуникационе способности. Рад се одвија у мешовитој групи са акцентом на развоју говора и језика, интелектуалних способности и моторичких активности.

У раду са децом користе се математички, језички, практични и сензорни материјали, који подстичу децу да упознају свет кроз своја чула, развију апстрактне математичке појмове, именују предмете, развију радне навике , способност фине и крупне моторике, самосталност и веру у себе, као и многе друге важне развојне вештине.

Са децом раде дефектолози – сурдолози и логопеди, са дугогодишњим искуством. Дугорочну подршку деци и породицама пружа и школски психолог, а родитељи су најважнији сарадници у дечијем развоју. Наш Монтесори вртић је отворен за сву децу са различитим изазовима у развоју, а упис је отворен током целе године.

За додатне информације о програмима и упис можете се обратити на телефон 011/2684 167 или на адресу електронске поште stefan.decanski@sbb.rs .

 

Мр Ива Урдаревић

Александра Радевић

Михајло Арсенијевић

 

 

________________________________________________________________________

Od srca srcu

Od srca srcu-poslednja etapa projekta Realizacija u Beogradu

 Od 4.-6. maja u školi je realizovana poslednja, treća etapa projekta „Od srca srcu“. U ovoj fazi projekta, školu su posetili učenici iz OŠ „Centar“ iz Tuzle (BiH) i OU „Kuzman Josifoski –Pitu“ iz Kičeva (MKD). Tokom ova tri dana,učenici i saradnici u projektu su učestvovali u velikom broju aktivnosti,koje su u vezi sa projektom i imali su priliku da obiđu Beograd i spoznaju neke od njegovih lepota.

4.maja po prijemu i smeštaju gostiju, direktorka Lepa Petrović je pozdravila goste i održala kratko predavanje o značaju naše ustanove koja postoji već 119.godina, koje programe u školi imamo i po čemu smo specifični. Tokom ovog dana realizovano je nekoliko aktivnosti. Nakon kratkog predaha i osveženja, za učenike su organizovane radionice znakovnog jezika. Gluvi učenici su svojim drugovima pokazivali osnove znakovnog jezika a kasnije tokom dana organizovane su i „ Igre bez granica“. Uprava škole je imala sastanak sa saradnicima projekta. Dan je završen sa „ srpskom večerom“ u kojoj su uživali u đakonijama naše trpeze.

5 maja,tj drugog dana predviđene su i realizovane sledeće aktivnosti.

Učenicima i saradnicima su prezentovane sve aktivnosti koje su sprevedene u ovih nekoliko meseci. Veliko broj akcija je obeležio ovaj projekat i možemo sa zadovoljstvom da kažemo da smo temi solidarnosti prišli na najrazličitije načine. U prepodnevnim časovima je sprovedena i radionica „Ruke solidarnosti“ i „Zid poruka“ na kojem su učenici ostavljali poruke,kojima su naznačili bitnost ovog projekta za njih. Projektni partneri su obišli prostorije škole, radionice ( keramičku,grafičku,stolarsku,korjačku,pekarsku i frizersku) kao i učionice, i upoznali naše najmlađe đake iz vrtićke grupe. Mogli su da vide sve nivoe obrazovanje u školi. Učenici u poseti su izrazili interesovanje za Muzej Istorije Jugoslavije u kojem smo posebno uživali i naučili nešto o našoj zajedničkoj istoriji. Prilikom posete smo prisustvovali i izložbi „Dizajn za novi svet“. Sledeći muzej koji smo poesetili je Muzej Nikole Tesle u kojem smo imali predavanje o njegovim najznačajnijim dostignućima i priliku da isprobamo neke od izuma. Posetili smo i Hram Svetog Save i u povratku u školu na „Kukama dobrote“ zakačili naš doprinos ovoj akciji i na taj način pomogli beskućnicima. Nakon kratke pauze, počele su pripreme za najvažniju aktivnost tokom projekta. Održana je generalna proba humanitarne priredbe a zatim i premijera od 19 časova. Gosti su direktorki uručili lepe poklone zahvalnosti u vidu slika koje će sigurno naći mesto u prostorijama škole. Humanitarnoj priredbi su prisutvovali učenici,roditelji, kolege i neki od značajnih saradnika škole i ovom im se prilikom zahvaljujemo. Sva prikupljena sredstva biće donirana u humanitarne svrhe po želji učenika a veče se završilo obilaskom centra grada i Skadarlije.

 6.maja-poslednjeg dana posete svi smo uživali u panoramskom razgledanju Beograda. Videli smo najznačajnija mesta grada i naučili dosta o istoriji. Naše razgledanje se završilo na Kalemegdanu koji smo obišli do spomenika „Pobedniku“ a zati se uputili u Crkvu Sv.Petke. Nakon toga smo svi zajedno otišli u „Vrt Dobre Nade“. Neki od učenika su prvi put u zoo vrtu pa je mnogima ova poseta bila posebno značajna. Slobodna šetnja po Knez Mihajlovoj i obilazak centara grada je svima bio zanimljiv i uživali su u kupovini suvenira.

Rastali smo se uz želju da se ponovo vidimo i poželeli jednio drugima srećan put.       

                      

Vrtić

Vrtićka grupa nas je iznenadila još jednom radionicom u kojoj su učestvovali sa svojim porodicama.

Na ovoj Uskršnjoj radionici,pravili smo dekupaž jaja i pripremali se za predstojeće praznike.

Smeh,radost i stvaranje obeležili su 26.04.2016. godine prostorije vrtićke grupe.

       

     

Osmo republičko takmičenje frizera oštećenog sluha

Osmo republičko takmičenje obrazovnog profila ženski frizer za učenike oštećenog sluha, održano je 22.04.2016.godine u Specijalnoj školi sa domom učenika „Bubanj“ u Nišu.

Na ovogodišnjem takmičenju učenika-frizera u Nišu, učestvovali su učenici škola iz pet gradova Srbije: Kragujevca, Jagodine, Subotice, Beograda i Niša.

Taći Nermina i Tamara Živanović kao takmičarke iz naše škole, učestvovale su na ovom događaju.Tamara Živanović je osvojila drugo mesto u disciplini podignuta kosa (svečana frizura). Modeli sa kojima se radilo su takođe učenice naše škole, koje pohađaju ovaj obrazovni profil.

Uskršnji bazar

Na platou, ispred Hrama Svetog Save, 23.04.2016.godine, održana je tradicionalna Uskršnja prodajna izložba. Posetioci su na izložbi mogli da vide i kupe radove nastale u našoj stolarskoj, krojačkoj i likovnoj radionici.

Primeri dobre učiteljske prakse

Na konkursu"Primeri dobre učiteljske prakse", 2.mesto osvojila je naš škola sa uglednim  časom "Vuk Stefanović Karadzić".
Realizatori ovog časa su Dušanka Jovanović,Vesna Kostić,Valerija Đačić,Meri Božović i Jasminka Petrović a u času su učestvovali učenici viših razreda osnovne škole.
Pogledajte kako je izgledao čas.

https://www.youtube.com/watch?v=OQO-ccJVDb0

Profesionalna orijentacija

Šta ćeš da upišeš, je jedno od najvažnijih pitanja koje se postavlja jednom osmaku. Period izbora zanimanja je jako važan u životu svake osobe I zato je neophodno da raspolaže svim informacijama.

Škola je 25.03.2016.godine, otovrila vrata roditeljima I budućim srednjoškolcima i na najzanimljiviji interaktivan način im pokazala koji su to obrazovni profili kojima budući đaci mogu da se bave.
U okviru osam područja rada, u Školi postoji šesnaest obrazovnih profila u trajanju od tri ili četiri godine
Direktorka Leposava Petrović, školski psiholog I nastavnici škole sa učenicima su se trudili da odgovore na sva pitanja prisutnih gostiju

Akcija u lokalnoj zajdenici - Svetski dan vode

U okviru projekta “Od srca srcu”, posebna pažnja je posvećena svesti o životnoj sredini.

Učenici su napravili flajere koje će distribuirati u narednom periodu i na taj način uticati na svest ljudi o ovom značajnom resusrsu.

Ovakvim aktivnim delovanjem, učenike učimo kako da učestvuju u kreiranju lokalne zajednice i kako da ukažu na značaj problema koji prepoznaju. Ova je kratka kampanja ih je učila značaju aktivizma i mogućnosti da promene važne stvari.

Fotografijama je prikazan proces od aktivnog nastajanja flajera u školskoj učionici do njegovog deljenja.

22.mart-Svetski dan vode i nekoliko značajih činjenica


Voda je temelj života i osnovni sastojak svakog živog bića. Organizacija Ujedinjenih nacija je pre desetak godina proglasila 22. mart za svetski dan voda s namerom da istakne njenu važnost.
Bližimo se vremenu kada će potreba za vodom premašiti zalihe.

Do 2025. godine dve trećine čovečanstva osetiće ozbiljan nedostatak vode. Procene stručnjaka kažu da oko 1,1 milijardi ljudi nema pristup pijaćoj vodi, a 2,5 milijardi nema obezbeđene elementarne sanitarne uslove. Šest hiljada dece mlađe od pet godina svakog dana umire od bolesti prouzrokovanih zagđenom vodom.

seta Crvenom krstu Srbije

"Putem humanosti ka miru" je natpis koji je obeležio našu posetu Crvenom krstu Srbije.Ova ustanova na našim prostorima postoji od 1876.godine a mi smo je posetili 30.03.2016.godine.Poseta je obavljena u okviru projekta “Od srca srcu” u kojem škola učestvuje ove školske godine.
Đaci osnovne i srednje škole su se sreli sa istorijom Crvenog krsta Srbije u "Spomen sobi" i saznali koje aktivnosti sprovode u cilju pomaganja,posebno osetljivim grupama.

 

ČAS LIKOVNOG SA STUDENTIMA

Naša Škola investira u razvoj estetskih vrednosti kod učenika.Iz tog razloga, često imamo nastvu „Analize umetničih dela“ u okviru nastave Likovne kulture gde biramo dela iz oblasti vizuelne umetnosti. Na taj nači podstičemo stvaralaštvo, maštovitost,osećaj za lepo ali i samomotivaciju za stvaranjem

Aces „Od srca srcu“ i poseta Tuzli

Realizacija druge etape projekta „Od srca srcu“ je u toku. Od 18.-22. marta 2016.godine, četvoro učenika srednje škole u pratnji dve nastavnice,posetiće Tuzlu.

Tokom ove posete,biće organizovan humanitarni koncert na kom će učestvovati i naši učenici sa tačkama koje su pripremili,kao najvažnija aktivnost. A tokom posete biće održan niz radionica na temu solidarnosti.

         

Tradicionalni bazar-8.mart

Tradicionalni osmomartovski bazar, održan je 8.marta ispred opštine Savski venac. Na ovoj prodajnoj izložbi,predstavljeni su radovi učenika iz radionica u našoj školi-krojačka,stolarska,likovna,vajarska.

Uživajte u delima naših đaka.

 

Poseta UK “Vuk Karadžić”

“Anelis,snoviđenje po dnevniku Ane Frank” je koreo-drama koju su srednjoškolci posetili 4.3.2016.godine u UK „Vuk Karadzić“. Ona je multimedijalnog karaktera, i pored zvuka obiluje sa dosta vizuelnih efekata koji dočaravaju period života Ane Frank. Prevod na Znakovni jezik omogućio je da predstava bude dostupna i našim učenicima.

  

XXIV Sajam kolekcionara

Odredu izviđača „Stefan Dečanski“ dodeljena je Diploma za učešće na XXIV Sajmu kolekcionara koji je održan 6.marta 2016.godine.

Diplomu je dobio Miloš Jović za osvojeno treće mesto u oblasti izviđačke kolekcije u kategoriji brđana i brđanki. U istoj oblasti ali u kategoriji mlađih planiki i izviđača,Mihajlo Kuzmanović je dobio diplomu za drugo mesto.

                            

Studenstske posete

Već dugi niz godina,naša škola je nastavna baza Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Studenti drže nastavu srpskog jezika,matematiku,prirodu i društvo,svet ko nas,likovno,fizičko i organizuju razne radionice. U našoj školi mogu da se oprobaju u praktičnom radu i da primene ono što su naučili. Mentorišu ih nastavnici i ukazuju na značajne stvari tokom praktičnog rada.

Saradnja sa našim budućim kolegama, osavremenjuje nastavne procese i čini ih dinamičnim. Učenicima je posebno značajno uvođenje novih osoba u njihovu svakodnevnicu kako bi se podstakla socijalizacija. U ovom zajedničkom procesu, učimo jedni od drugih i stvaramo pozitivnu atmosferu za zajedničko učenje.

Slike pokazuju produk nastave likovnog u grupnom radu drugog i trećeg razreda.

          

Poseta izložbi - aktivnost projekta “From heart to heart” 2015/2016

Učenici naše škole "Stefan Dečanski" su pokazali solidarnost posetivši humanitarnu izložbu fotografija francuskog fotografa Džeroma Sida, pod nazivom "There are only man", održanoj u UK "Parobrod". Ova izložba posvećena je ljudima koji su pogođeni ratom u Siriji, morali da napuste svoju zemlju i najbližnje.
Sredstva prikupljena ovom izložbom su namenjena humanitarnoj organizaciji "Refugee Aid Serbia".

Aktivnosti projekta možete pratiti na Facebook strain- From heart to heart: aces project 2015/16

Dani defektologa 2016

Dani defektologa 2016, održani su 0d 11.-14. februara na Kolarčevom narodnom  

univerzitetu u Beogradu. Prisustvovao je veliki broj defektologa iz Srbije i regiona.

 Cermonijalni deo otvorio je Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna

pitanja Aleksandar Vulin a događaj su  upriličili su i  štićenici iz Domova  „Kulina“ I

„ Sremčica“ svojim nastupom. Među govornicima su se našli i direktor ZOUV-a

prof.dr Zoran Avramović kao i gosti iz Hrvatske i Slovenije. Dodeljene su i diplome

i povelje „prof.dr Miodrag M. Matić“.

Ove godine smo imali prilike da čujemo o ranoj intervenciji,prevladavanju stresa i

poziciji srecijalne škole u obrazovanju i mnogim drugim temama.

Kolege koje su bile pristne su zadovoljne znanjem koje su dobile. I sa

nestrpljenjem  očekujemo sledeće Dane defektologa.

Volimo pozorište

 U okviru manifestacije „Trg bajki“, koja se održavala u UK „Vuk Karadžić“ od 15. decembra do 15. januara, naši učenici mlađeg osnovnoškolskog uzrasta su imali još jednu priliku da prisustvuju izvođenju srpske narodne bajke. Ovog puta gledali su bajku „Nemušti jezik“. Učenike su zabavlјali odlični glumci čije je dijaloge članica organizacije UTLOSS prevodila na znakovni jezik. Lepa scenografija, odlična gluma i prevod na znakovni jezik doprineli su da učenici izađu iz pozorišta ozarenog lica.

                     

___________________________________________________  2015  _____________________________________________________________

TRG  BAJKI

U okviru događaja Beogradska zima po prvi put se održava manifestacija Trg bajki od 15.decembra do 15.januara . UK „Vuk Karadzić“ je spremila srpske narodne bajke i bajke braće Grim za decu i odrasle. Đaci naše škole, u pratnji nastavnika su 24.decembra prisustvovali bajci „ Zlatna jabuka“ koja je prevedena na znakovni jezik. Bajku su preveli članovi UTLUS-a. Družili su se sa Deda Mrazom,Vilama i pomoćnicima i dobili poklone za Novu godinu.

_______________________________________________________________________

MASKENBAL

U prostorijama svečane sale, 23.12.2015.godine održan je tradicionalni prednovogodišnji maskenbal. U ovom maskenbalu učestvovali su svi učenici škole, od najmlađih pa do najstarijih. Žiri su činile –Gordana Bukarica, Ljiljana Ristanović i Biljana Janković. Žiri je izabrao tri najbolje maske ali i iz svakog odeljenja birana je najzanimljivija maska. Sve prisutne pozdravila je direktorka Lepa Petrović i otvorila ovogodišnji maskenbal. Za vreme maskenbala,pored defilea maskiranih učenika, zabavljali smo se i u raznim predviđenim igrama koje su učinile da ovaj događaj bude još zabavniji i radosniji.

                         

                          

SAVSKOVENAČKI URBAN FEST

Dana 23. decembra 2015. godine održano je, deveto po redu, završno veče Savskovenačkog Urban Festa (SVURF), manifestacije koja je namenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i mladima do 27 godina.
U okviru ovog festivala mladi su imali priliku da pokažu svoj talenat u oblasti muzike,pozorišta i likovne umtnosti.
Medju nagradjenim učesnicima našli su se i učenici naše škole. To su Teodora Baljak i Tibor Ilić, učenici II4 razreda srednje skole. Oni su nagradjeni za najbolje likovne radove na slobodnu temu,tehnika akvarel.
Diploma je dodeljena i Školi za oštećene sluhom- nagluve "Stefan Dečanski", za selekciju likovnih radova.


___________________________________________________________________________________

„KREATIVNA NASTAVA“

uloga video materijala i IKT u kreiranju podsticajne sredine za učenje


Akreditovani stručni skup-međunarodna tribina na temu Kreativna nastava - uloga video materijala i IKT u kreiranju podsticajne sredine za učenje održana je u 10.decembra 2015.godine u opštini Stari grad u organizaciji Društva učitelja Beograda,Učiteljskog društva Leskovac i Saveza učitelja Republike Srbije.

Tribina je imala za cilj osnaživanje profesionalnih kompetencija zaposlenih u obrazovanju.

Moderator tribine je bio Zoran Ilić a mogli smo da čujemo sledeće:

-Preko priče, dramske metode i igre do trajnog primenjenog znanja i Koraci stvaranja filma za potrebe nastave­(Koraci stvaranja filma: kako izbeći greške i loš kvalitet filma –primeri iz iskustva) su teme koje je izlagala Vesela Bogdanović, koja je 2015.godine dobila nagradu za 50 najboljih učitelja sveta

-Digitalno prepričavanje priče-primeri   i Skyp u učionici (Povezivanje sa učenicima celog sveta-primeri) teme su Marije Petreske koja je dobila priznanja za najbolju Sway izradu na svetskom takmičenju i najbolju prezentaciju na Globalnom forumu Majkrosofta

Tribini je prisustvovalo osamnaest nastavnika iz škole.

___________________________________________________________________________________________

Razbijanje stereotipa u vaspitni-obrazovnom procesu jačanjem unutrašnje motivacije nastavnika i učenika

Tribina , Društvo učitelja Beograda

15.decembar 2015.godina


U utorak, 15.decembra 2015.godine u Opštini Stari grad organizovana je tribina pod nazivom „Razbijanje stereotipa u vaspitno-obrazovnom procesu jačanjem unutrašnje motivacije učenika i nastavnika“ u organizaciji Društva učitelja Beograda. Tribini je prsustvovalo 13 koleginica koje su mogle da čuju o sticanju znanja i značaju razbijanja stereotipa u vaspitno-obrazovnom procesu.

Prvi izlagač, dr Pavle Kovačević,zaštitnik građana iz opštine Rakovica, predstavio se temom „Značaj razbijanja stereotipa za validnost dece,omladine i odraslih“.

Sledeće predavanje je vodila mr Nataša Nikolić pod nazivom „ Jačanje koncentracije i motivacija kroz igru“ kao predstavnik Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica.

VII međunarodna konferencija „KORAČAM I SLUŠAM“

U Beogradu je 26.novembra, u prostorijama Svečane sale opštine Stari grad, održana VII po redu međunarodna konferencija „Koračam i slušam“ u organizaciji Škole za oštećene sluhom –nagluve „Stefan Dečanski“. Tema ovogodišnjeg susreta je „Novine i praktični pristup u radu sa osobama oštećenog sluha –korisnicima kohlearnog implanta“.

Ova konferencija je, zbog aktuelnosti teme koju obuhvata oblast obrazovanja dece oštećenog sluha sa posebnim akcentom na rad roditelja, privukla veliki broj posetioca. Bili su prisutni predstavnici trideset različitih institucija.

Konferencija je otvorena pozdravnom rečju direktorke Leposave Petrović koja se svima prisutnim zahvalila na prisutvu i interesovanju za konferenciju, zahvalila se posebno predavačima iz zemlje i regiona kao i saradnicima iz ostalih institucija,roditeljima i pristutnim predstavnicima roditeljskih udruženja.

Prvi rad je izlagala Dragana Stevanović. Naziv rada je „Deca sa K.I. u školi -Stefan Dečanski“ ( Dragana Stevanović, Melita Golubović, Leposava Petrović). Kroz ovaj rad prikazana je dinamika kretanja broja dece sa kohlearnim implantom u školi,tj govori o progresiji i rastu broja dece kojima se ugrađuje kohlearni implant u poslednjim godinama i u kojem statističkom odnosu se škola bavi ovim problemom.

Sledeći predavač, Dzenet Lejn (Janet Lane) je predstavnik Medel-a iz Austrije. Tema njenog rada je „Rana intervencija:podrška roditeljim“ (Early intervention:Coaching parent).U ovom radu prikazane su neke od osnovnih načela rada roditelja sa decom i kako vođenim radom mogu da postanu saradnici u edukativnom procesu svoje dece. Koji su to principi koji omogućavaju da njihov rad bude što efikasniji.

Viktorija MekDonel (Victoria McDonell) kao član Kohleara AG (Cochlear AG) iz Švajcarske predstavila se radom „Moja priča“ (My storie). Ona nas je provela kroz životnu priču svoje ćerke kojoj je pre dvadeset godina ugrađen kohlearni implant. Uspela je da nam prikaže koje razvoj kohlearnog implanta na jedan autentičan način i sa ličnim pečatom. Kako je kohlearni implant omogućio da njeno dete bude jedna zadovoljna i uspešna osoba.

Sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“ iz Beograda, predstavila se cenjena dr Jovana Ječmenica sa radom „Kohlearna implementacija-rana rehabilitacija“. U ovom radu obuhvaćene su najvažnije biološke i psihološke osnove ugradnje kohlearnog implanta , značaj što ranije ugradnju kao i značaj rane intervencije koja utiče na efekte razvoja.

Mina Mikić je sa Katedre za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju gluvih i nagluvih sa FASPER-a,kao i sa Odseka za audiološku rehabilitaciju sluha i govora sa Klinike za ORL I MFH KC Srbije, prikazala rad oPrimeni TEACH upitnika u proceni auditivnog ponašanja gluve i nagluve. U radu je učestvovala grupa autora –Sanja Ostojić,Sanja Đoković,Danica Mirić,Mirjana Babić i Danijela Bojić.

OEfektima kohlearne implementacije kod dece sa prelingvalnim oštećenjem sluha –naša iskustvapredstavila se Danica Mirić sa grupom autora ( Nenad Arsović,Branka Mikić,Mirjana Babić,Dijana Radović,Maja Mirić) sa Klinike za ORL i MFH Beograda.

Centar Slava Raškaj iz Zagreba u Hrvatskoj se predstavio temomPartnerski odnosi roditelja i stručnjaka,formalizovanje podrške za dobrobit dijeci oštećena sluha (iskustva Centra Slava Raškaj,Zagreb i projekt HIC FS) koju je obradila grupa autora  Jasmina Švelec, Lidija Andrejević i Tereza Szavaj –Radić.

Očekivanja roditelja i dosadašnja iskustva nakon ugradnje kohlearnog implanta u Crnoj Gorije tema rada koju je prezentovala Spomenka Kostić sa Viktorijom Mihović iz Resursnog Centra za sluh i govor „dr Peruta Ivanović“ iz Kotora. Rad je sadržao opšte podatke o načinu rada kao i o ishodima njihovih aktivnosti i neizbežne probleme sa kojima se susreću i kako ih uspešno rešavaju.

Sofija Popović i Snežana Nikolić su predstavile Školu za oštećene sluhom –nagluve „ Stefan Dečanski“ radom - Rana intervencija u školi „Stefan Dečanski“-. Ovaj rad je prikazao ciljeve,ishode i osnovne postulate rada sa ovako osetljivom grupom. Prikazao je i u kojoj meri je uspešan ovaj program u kome je pomenuto da veliki broj polaznika školovanje nastavlja u redovnim vrtićima. Prezentaciju su pratili i video zapisi prakičnog rada sa našim učenicima.

Konferenciju je zatvorio rad grupe autora iz škole „Stefan Dečanski“ i Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju,Univerziteta u Beogradu: Nataša Jovanović, Leposava Petrović, Biljana Janković, Melita Golubović ,Dragana Stevanović i Gordana Čolić, pod nazivomTeorijske i praktične osnove muziučkih stimulacija u ranoj intervenciji K.I .dece. U ovom radu je prikazano kako muzičke stimulacije na ranom uzrastu od jedne do tri godine podstiču razvoj slušanja, govora kao i opšti razvoj deteta.

Za vreme pauze u holu su mogle da se vide prezentacije distributerskih kuća slušnih pomagala. Bili su prisutni – Audio BM, CI Studio Pulsar, Opticus, Sanigroup, Zonex i Simens. Svaka kuća je imala dosta informativnog materijala.

Na adresu škole stigao je veliki broj zahvalnica,pohvala i iskrenih čestitki o organizovanosti skupa, o temama, informacijama koje su dobijene i o svukupnoj atmosferi.

Mi se ovom prilikom zahvaljujemo svima prisutnim na interesovanju i saradnji,saradnicima i gostima koji su učinili da profesionalna razmena bude kvalitetna a posebno se zahvaljujemo opštini Stari grad koja nam je dozvolila da koristimo njihov prostor.

____________________________________________________________________________________________

e-Twinning godišnja konferencija

e-Twinning je besplatan i bezbedan interenet portal koji povezuje zaposlene u školskim i predškolskim ustanovama širom Evrope sa ciljem da omogući da zajednički osmišljavaju i sprovode projekte, razmenjuju ideje, povezuju učenike i obogaćuju nastavu. e-Twinning portal promoviše saradnju đkola u Evropi putem upotreba informaciono –komunikacionih tehnologija,pružajući pri tome pomoć, podršku i gotove alate. Druga godišnja e-Twinning konferencija održana je u Beogradu, 2.decembra 2015.godine u Hotelu Metropol u Beogradu. Godišnju konferenciju je otvorio tim Ersmus +pod čijim okriljem se nalazi eTwinnnig platforma. Na ovoj konferenciji je prisustvovalo više od 300 nastavnika,vaspitača,defektologa,učitelja i direktora širom Sirbije đto govori o rasprostranjenosti eTwinning mreže. Konferenciju su otvorili Snežana Marković, pomoćnik ministra u Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja I Marija Filipović Ožegović kao predstvanik Tempus Erasmus+ organizacije.Na teme „ Zašto i kako IKT u nastavi“ i „ Kako eTwinning može da pomogne primeni IKT u nastavi i radu sa decom “ govorili su prisutni -Snežana Marković,Jelena Dragaš –koordinator eTwinning nacionalnog tima za podršku u Fondaciji Tempus i Sava Savić –ministar u Ministarstvu trgovine,turizma i telekomunikacija. Evropske oznake kvaliteta, dobili su projekti Jelene Kenić i Dalibora Todorovića,koji su prisutnima prikazali projekte i podelili iskustva i zadovoljstvo rada na ovaj način. O primerima dobre prakse u srednjim školama,osnovnim školama i predškolskim ustanovama su govorili u poslepodnevnim sesija Ambasadori eTwinninga u Srbiji - Nataša Majstorović, Dalibor Todorović i Nataša Vrapčević. Učesnici konferencije su bili aktivni tokom svih sesija, postavljali pitanja i iznosili iskustva i probleme na koje nailaze. Neki od predloga su i integrisanje eTwinniga u redovne nastavne programe i planove i obezbeđivanje interneta i IKTa u nastavi.

                                                                                        

УЧЕШЋЕ НА САЈМУ КЊИГА

Дана 26.10.2015. године, ученице наше средње школе су се представиле на Сајму књига плесом. Играле су уз духовну песму „Анђели певају“, чији текст је написао владика Николај Велимировић. Представиле су се на штанду Министарства рада и социјалне политике, Сектора за заштиту особа са инвалидитетом., где је представљен нови речник српског знаковног језика, као и Мирослављево јеваншеље, преведено на знаковни језик. Кореографију је са ученицама припремила наша колегиница Лидија Плавшић, а деца су, и овог пута, награђена великим аплаузом.

 

Dvorište iz bajke

U period odoktobra do novembra, uz podršku Ministarstva kulture, grupa ”Ide” će oslikati školsko dvorišta. Autori su –Vila Kraljević, Sale Lotrek, Natalija Dabić i Nebojša Petrović. Koordinator je Slavica Radišić.

Naše dvorište će krasiti prizori omiljenih šumskih zivotinja i predivnih slasnih kolačića.

Zahvaljujemo se ovim divnim i talentovanim osobama što su našu svakodnevnicu učinili šarenijom i zanimljivijom.

Valjevo - istorija,tradicija,kultura i duhovnost

Jednodnevni izlet učenika osnovne i srednje škole,organizovan je 26.novembra 2015.godine u kome su deca upoznala i saznala nesto više o gradu Valjevu i njegovim prirodnim i istorijskim znamenitostima.

Posetili smo mnogobrojne gradđevine i mesta koja svedoče o istoriji Valjeva,čije bogatstvo nije moguće izreći samo u nekoliko rečenica ali nabrojaćemo samo značajna mesta koje smo posetili sa ciljem da vam dočaramo tamošnje iskustvo.

Obišli smo Tešnjar koji je čuvena gradska čaršija koja vodi poreklo još iz 17.veka, koja je prepoznatljiva po svojim zanatskim radnjama, od kojih neke postoje i danas prkoseći vremenu i proizvodeći unikatne rukotvorine.

Prošetali smo se Knez Miloševom ulicom koja je predstavnik savremenog Valjeva .Ona je ispunjena raznim trgovačkim radnjama i mestima na kojima se sastaju,kako mladi tako i stari, kako bi razmenili iskustva i svakodnevnicu sa svojim dragim osobama u potrazi za malo opuštanja i zabave.

Videli smo spomenik Vojvode Živojinu Mišiću koji je bio istorijski značajna ličnost Valjeva ali i Srbije.

Dva puta proglašavan najboljim muzejem u Srbiji, Narodni muzej Valjeva zaista je prevazišao sva naša očekivanja, izvanrednim postavkama različitih istorijskih doba, koje su bile verno dočarane. Osetili smo se kao da smo uhvatili momenat vremena.

Prošli smo hodnicima i prostorijama Muselimovog konaka koji je najstarija sačuvana zgrade u Valjevu sa kraja 18.veka,istorijski značajna, jer su u njoj bili zatočeni kneževi Aleksa Nenadović i Ilija Birčaninpre pogubljenja.

Obišli smo Brankovinu koja je postojbina čuvene porodice Nenadović ali i mesto odrastanja Desanke Maksimović. Brankovina je puna spomenika i značajnih mesta od kojih su samo neki crkva Sv.Arhanđela, Protina škola, Desankina škola, stara sudnica, vajat porodice Nenadović, grobnice Nenadovića i Desanke Maksimović kao i stare kuće “sobrašice”u prelepoj porti crkve.

Za jedan dan,probali smo da saznamo što vise o Valjevu i da posetimo samo neka od mesta koja se nalaze u tom predivnom gradu. Uz pomoć vodiča, koji nam je dočarao naše putovanje, kroz njegovu važnost u istoriji i njegove najcenjenije spomenike naše znanje i iskustvo je obogaćeno u neverovatnoj količini.Povodom nedelje parlamentarizma - 23.10.2015.

“Nedelja parlamentarizma je serija događaja i aktivnosti kojima se otvara forum za razgovor o parlamentarnoj demokratiji i učešću građana u demokratskim procesima.”

Povodom ovog događaja, učenici naše škole, sa nastavnicom Dijanom Vuković, su prisustvovali programu u Osmoj beogradskoj gimnaziji pod nazivom “Inkluzivna kultura u našem društvu-ideal i stvarnost”.                                                                                                             

    

 

Otvaranje projekta “Od srca srcu”    

“Od srca srcu “je projekat koji će se realizovati u 2015/2016 godini.Partneri projekta su škole iz Makedonije i Bosne i Hercegovine. 22.10.2015.godine je održan roditeljski sastanak na kome su roditelji, kolege i učenici informisani o aktivnostima i ciljevima projekta. Tema ovogodišnjeg ciklusa je “Podstaknimo solidarnost-brinimo o drugima i delimo ono što imamo”.

Škola je od 2012.godine deo ACES mreže koja podržava ovaj projekat a u prethodnim projektima je dobila I nagradu za realizaciju projekta.

Hemijska magija

U školi je 22.10.2015.godine, predavanje na temu “Čarobni molekul hemoglobin”, održao doc.dr Milan Nikolić,profesor sa Hemijskog fakulteta.

Ovom poučnom i interesantnom predavanju prisustvovali su učenici starijih razreda osnovne i učenici srednje škole.

Sportska dešavanja - “Igre bez granica”

Društvo za sport i rekreaciju invalida opština Zvezdara, u saradnji sa Sportskim savezom osoba sa invaliditetom Beograda, povodom završetka letnje sezone kupanja, organizuje tradicionalnu manifestaciju “Igre bez granica” koja je organizovana 8.septembra.

Učenici su učestvovali u interesantnim sportskim aktivnostima.

Međunarodna izložba lego kreacija

U galeriji Dečijeg kulturnog centra Beograd, 12. I 13. septembra održana je tradicionalna izložbaLugs United” originalnih kreacija napravljenih od lego kockica. Đaci koji su posetili ovu izložbu, 12. septembra, mogli su da vide najveću do sada “Steampunk” postavku,”Fantasy castle” postavku,” Chima ice” postavku itd.

Pozorišna škola - “Iza znaka”

Treći po redu ciklus pozorišne škole na znakovnom jeziku počeo je 16.septembra, u organizaciji Pozorišne asocijacije Miraž i KUD gluvih Beograd “ Radivoj Popović”. Školu vode Vera Jovanović i Tanja Stikić, glumice Pozorišne asocijacije Miraž.

Ove radionice namenjene su mladim gluvim i nagluvim osobama i imaju za cilj upoznavanje sa osnovnim elementima pozorišta kao i načinom na koje umetnost deluje na sveukupni unutrašnji razvoj.

Veliki deo grupe čine sadašnji i bivši učenici naše škole.

Predstavljenje rada mozemo da očekujemo krajem decembra.

Međunarodne sportske igre osoba sa invaliditetom – Beograd Open 2015

Na različitim lokacijama u Beogradu je od 18.—20.septembra održan Beograd OPEN 2015. Učenici su se takmičili u disciplini fudbal, stoni tenis i atletika.

Takmičenje u muškom fudbalu održano je na Adi, 18.septembra i učenici su osvojili 3.mesto.

Takmičenje u stonom tenisu održano je 19.septembra u SC Banjica. Učestvovali su Srećković Nenad,Grujoski Helena,Teodora Baljak i Vojislav Đorđević.

Atletika je održana na Vojnoj Akademiji 20.septembra a rezultati su sledeći-

-u ženskoj kategoriji,u trci na 100m ,Teodora Baljak je bila prva,Esma Hadzić druga ,a Selma Hadzić je bila treća;

-u muškoj kategoriji u trci na 100m, Ognjen Jovanović je zauzeo prvo a Nenad Srećković drugo mesto,teće mesto je pripalo Nenadu Milovančević;

-u ženskoj kategoriji prvo mesto je zauzela Teodora Baljak,drugo Esma Hadzić a treće mesto Selma Hadzić;

-u bacanju kugle u muškoj kategoriji prvo mesto je zauzeo Nenad Knežević,drugo Vojislav Đorđević, a treće Nenad Srećković;

-u bacanju kugle u ženskoj kategoriji prvo mesto je pripalo Esmi Hadzić a drugo Selmi Hadzić

-u skoku u dalj u muškoj kategoriji prvo mesto je pripalo Ognjenu Jovanoviću,drugo mesto Vojislavu Đorđeviću a treće Nenadu Srećković;

-u ženskoj kategoriji u skoku u dalj prvo mesto je pripalo Esmi Hadzić,drugo mesto je zauzela Teodora Baljak a treće Selma Hadzić.

„Specijalna edukacija i rehabilitacija danas“ na FASPER-u

IX međunarodni skup "Specijalna edukacija i rehabilitacija danas" održana je na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju od 25. do 27. septembra 2015. godine. 

U cilju poboljšanja rada i nastave u školi, grupa defektologa iz škole učestvovala je na ovom događaju međunarodnog karaktra gde je tim koji se bavi ranom intervencijom prikazao rad u školi i na koji način se rana intervencija sprovodi kod dece koja imaju kohlearni implant.

Svetska nedelja gluvih I nagluvih

Svetska nedelja gluvih I nagluvih ima dugu tradiciju I u kontinuitetu se održava jednom godišnje počev od 1958.godine.

Poslednja nedelja meseca septembra, bogata je promocijom kulture gluvih I nagluvih I raznim aktivnosti u kojima se promoviše znakovni jezik.

Kompanija Audiovox u saradnji sa Humanitarnom fondacijom Novi Beograd i Mikser organizacijom pripremila zanimljiv program i druženje sa poznatim ličnostima, za decu sa oštećenim sluhom, u okviru tradicionalne akcije „Čuti i razumeti“.

Poslednji dan, 25.9.2015.godine, je obeležen akcijom na Trgu Republike, gde su se okupili gluvi I nagluvi I svi koji ih podržavaju. Organizovana je priredba, u kojoj su velikim delom učestvovali učenici naše škole.

Slogan ovogodišnje Nedelje gluvih i nagluvih je – “S pravom na korišćenje znakovnog jezika,naša deca mogu”.

Vojvođanska banka donirala računare školi Stefan Dečanski

Vojvođanska banka je povodom Međunarodnog dana gluvih, donirala  računare školi za oštećene sluhom - nagluve, „Stefan Dečanski" u Beogradu i Gradskoj organizaciji gluvih Beograda.

Direktorki škole Stefan Dečanski i predsedniku Gradske organizacije gluvih Beograd  donaciju je uručila Zorica Džida, Menadžer za društveno odgovorno poslovanje Vojvođanske banke.

Ovom prilikom se zahvaljujemo Vojvođanskoj banci i Zorici Džida, što su nam omogućili da tehničko-materijalni uslovi naše škole budu još bolji.

Sastanak HIPEN mreže

Od 28.-30. septembra,u školi „11.maj“ u Jagodini održan je sastanak HIPEN mreže. Predstavnici škole prisustvovali su sastanku HIPEN mreže koja okuplja institucije i organizacije na prostoru Evrope, koje se bave problemima gluvih i nagluvih. Pored naše škole,učestvovali su i predstavnici drugih škola kao i nevladinih organizacija.

Direktorka Leposava Petrović i nastavnica Iva Urdarević predstavile su školu prezentacijom koja je prikazala organizaciju i strukturu škole kao i veliki broj usluga i aktivnosti koje naša škola sprovodi i nudi.

Naša škola ima priliku da bude deo jedne velike Evropske zajednice koja pomaže gluvima i nagluvima.

Sportska dešavanja-Dečija biciklijada

Dečija biciklijada „ Zeleni Krug“ održana je na Kalemegdanu i za cilj ima promociju zdravog stila života,inkluziju i ekologiju.

Nagrade u vidu sportske opreme je donirala ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata. Na biciklu su kući otišle Tijana Radisavljević koja je osvojila prvo mesto i Sildiđana Rašitović koja je osvojila drugo mesto.

Европска недеља програмирања

Европска недеља програмирања #codeEU је иницијатива која има за циљ да свако дете упозна са програмирањем на забаван и једноставан начин и тако промовише дигиталну писменост.
Овогодишња европска недеља програмирања траје од 10.- 18. октобра.
Сви ученици наше школе који буду желелида се опробају у програмерским активностима, добродошли су у информатички кабинет.
Током ове недеље, Нушићевци ће имати прилику не само да уче програмирање, већ и да подучавају своје другове.
У 
петак, 16. октобра  ученици Средње школе за оштећене слухом - наглуве "Стефан Дечански", који имају Информатику као наставни предмет само у првом разреду и никада нису програмирали, доћиће у нашу школу са циљем да овај велики недостатак у свом формалном образовању надоместе. У томе ће им помоћи наши осмаци. Они ће се потрудити да гостима олакшају креирање прве мобилне апликације!
Након европске недеље програмирања, ученици ће остати у међусобном контакту на Мудл платформи за учење на даљину. Образовни контакт ће бити настављен, а светска недеља програмирања, у децембру месецу, биће прави тренутак за приказ новокреираних мобилних апликација.
Ученици ће програмирати у облаку, на платформи App Inventor 2.
( преузето са сајта- http://nusicbg.org/ , написала -Катарина Алексић, наставница информатике)

Dečija nedelja 2015

Ovogodišnji moto „ Podrška porodici-najbolja podrška deci „ treba da ukaže na potrebu podsticanja porodice kao najvažnije društvene zajednice i njene vrlo važne uloge u odrastanju i vaspitavanju dece. Dečija nedelja održana je u periodu od 5.-11. oktobra i obeležena je velikim brojem aktivnosti.

Humanitarna izložba dečijeg stvaralaštva   i likovnih radova dece osnovnih škola Savski venac održana je 5.oktobra. Đaci škole su učestvovali sa svojim likovnim radovima.

U školi se Dečija nedelja obeležila likovnim radionicama.

Kick-off meeting project aces 2015

U Sarajevu je od 5.-8. oktobra održan sastanak patnera ACES mreže na kome su učestvovali Iva Urdarević kao savetnik u ACES mreži ,Esma Hadžić kao đak koji predstavlja školu i Aleksandra Radević kao nastavnica koja rukovodi projektom. Naziv ovogodišnjeg projekta je „Od srca srcu“ a saradnici su –O.Š. „Centar“ iz Tuzle čiji je predstavnica Edina Čajevanović Ikinić i O.Š. „Kuzman –Josifoski Pitu“ iz Kičeva čiji je predstavnica Elizabeta Arsoska.

U slobodno vreme, Esma je sa ostalim gluvim osobama i nastavnicima,održala kratako predstavljanje Srpskog znakovnog jezika za šta su učesnici bili jako zainteresovani.

Ovo je bila jedinstvena prilika da se saradnici na projektu bolje upoznaju i više razgovaraju o projektu,što će naravno doprineti njegovoj kvalitatnijoj realizaciji.

Seminar

U organizaciji Društva učitelja Beograda, 10.- 11.10.2015.godine nastavnici osnovne i srednje škole imali su priliku da budu na seminaru čija je tema - Tematski interdisciplinarni pristup nastave.

Autori su Jelena Najdanović Tomić ,mr Saša Glamočak, Ljiljana Novaković, Jasna Radojčić.

Odnosi se na planiranje nastave uz primenu teorije o stilovima učenja i odgovarajućim metodama praćenja i vrednovanja napredovanja učenika. Prednost ovakvog rada je uvažavanje intelektualnih sposobnosti dece i korelacija različitih predmeta.

Prvenstvo Beograda u plivanju za OSI

U organizaciji SSOI Beograd,pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograd,15.oktobra održano je još jedno sportsko takmičenje na bazenu „ Banjica“.

U mlađoj kategoriji za devojčice Selma Hadzić je osvojila prvo mesto,drugo mesto je pripalo Tijani Radisavljević a treće Suzani Mrkonjić.

U starijoj kategoriji za devojčice Helena Grujoski je bila prva, Teodora Baljak druga, Jasmina Korunovski koja je bivši đak škole teće i Esma Hadzić četvrta.

U otvorenjoj kategoriji za dečake učenici su zauzeli sledeća mesta-Vojislav Đorđević prvo,Tibor Ilić drugo, Danijel Patai treće, Nenad Đorđević četvrto, Luka Nikolić peto i Milivoje Staletović šesto.

Радост Европе

Наши ученици су се 4.октобра, у оквиру Дечје недеље представили на манифестацији „Радост Европе“ играјући фолклорну нумеру „Козар“, коју је са њима припремила наша колегиница Лидија Плавшић. Наши ђаци су били једини учесници који не чују музику, али су својом игром доказали да је она језик који разумеју сва деца света.

Seminar održan u školi-Augmentativne i Alternativne komunikacije

Na seminaru pod nazivom „Uvod u sistem augmentativne i alternativne komunikacije“ održanom 25. i 26. septembra 2015. godine pod rukovodstvom Ines Delzotto bilo je reči o različitim alternativnim putevima komuniciranja upotrebom predmeta, slika, piktograma, simbola, gesta, komunikatora, slova (Brajeovo pismo).

Primenom samo klasičnih oblika terapijskog rada, zadaci koji se postavljaju detetu mogu postati nepremostiva poteškoća, a dete se može osećati nezadovoljno i frustrirano i odbijati saradnju. Terapijski rad ovom metodom postaje izazov pronalaženja odgovarajućih puteva i oblika komuniciranja koji će pomoći detetu da izrazi sebe i svoja znanja i omogućiti mu osećaj radosti i zadovoljstva zbog mogućnosti komuniciranja. Cilj primene ovih alternativnih puteva komuniciranja usmeren je razvoju osećaja kompetencije i ravnopravnosti u međusobnom komuniciranju.

ЛИКОВНА УМЕЋА НАШИХ УЧЕНИКА                                                    

Ученици наше школе су имали прилику да покажу своје ликовно умеће учествовањем на конкурсу који је одржан у оквиру манифестације Дечија недеља која се традиционално обележава у првој недељи октобра, а која је ове године одржана под слоганом “Подршка породици – најбоља подршка деци!”. Конкурс је одржан за све основне школе у Београду, а радови двоје ученика наше школе су привукли посебну пажњу. Ученица Јована Ђорђевић из одељења VIII-1 је добила диплому као једна од победница на конкурсу у категорији ученика старијег узраста. Рад наше победнице као и рад њеног другара из одељења Стефана Шерифовића украшавао је простор у коме је уприличена додела диплома уз пригодну приредбу. Додели диплома и приредби присуствовали су ученици VIII-1 и VIII-2 одељења.

                                                                                    Маријета Мандарић,  Ксенија Тодоровић

Нова генерација ђака првака

Почетак сваког септембра обележава се радосном приредбом за ђаке прваке. Свака генерација дочекана је приредбом коју за њих припремају ђаци и наставници школе.

У пуној Свечаној сали, 17.9.2015.године, уз игру,песму,рецитације и осмехе,наши ђаци прваци примили су ранчеве препуне школског прибора,које су им уручили представници општине Савски венац.

Јасминка Петровић ове године има част да води нову генерацију радости,пријатељства и одрастања.

___2014/2015_AKTIVNOSTI ________________________________________________

ДОБРОТВОРНА ПРЕДСТАВА У ПАРОХИЈСКОМ ДОМУ ХРАМА СВЕТОГ САВЕ

Школска слава Свети Сава прослављена је уз многе госте и важне званице.Овом догађају у нашој школи присуствовали су и Њ.К.В. Александар Карађорђевић и његова супруга Принцеза Катарина.Програм прославе припремили су ученици са наставницима и том приликом приказали представу о животу и делу Светог Саве.

Представа је изазвала доста емоција али и жељу да се она прикаже и ван зидова школе.

Управо је на тај начин рођена сарадња са вероучитељем Велибором Мартиновићем и талентованим ученицима Осме београдске гимназије. Обједињени садржаји представа, приказани су у Парохијском дому храма Светог Саве 20.2.2015.године под називом „Ум наш нека буде на небесима“.

Приказан садржај је имао добротворни карактер, приликом којег су се скупљала средства за изградњу позоришне бине у Школи за оштећене слухом – наглуве „ Стефан Дечански“. Циљ је да се ученицима обезбеди место на коме ће моћи да приказују све будуће представе.  

Представа је изазвала одушевљење код публике. Смењивали су се ученици из наше школе са ученицима из Осме гимназије и приказали како инклузија функционише на најбољи начин.

________________________________________________________________________________________

Svetomir Bojanin kao predavač u našoj školi

Nevladina organizacija „Pomoć porodici“ je u saradnji sa Školom za oštećene sluhom- nagluve „Stefan Dečanski“ održala stručnu tribinu pod nazivom „Saznajni razvoj kod dece, disharmoničan razvoj, reedukacija psihomotorike“, a predavač je bio prof.dr Svetomir Bojanin, dečji psihijatar. Tribini je prisustvovao veliki broj roditelja, nastavnika, lekara i defektologa. 
Stručnu tribinu je otvorila Lepos
ava Petrović, direktorka Škole „Stefan Dečanski“ pri čemu je istakla značaj edukacije u ovoj oblasti, posebno za defektologe u školama za decu sa smetnjama u razvoju koji se sve više susreću sa problematikom disharmoničnog razvoja, višestrukim smetnjama kod dece i poremećajima iz spektra autizma. 
Prof. Bojanin je govorio o načinu na koji dete stiče predstave o svetu, o formiranju pojmova i o razvoju mišljenja i govora. Profesor je objasnio kako se stiču uslovi za pojavu govora i istakao veliki značaj defektološkog rada, odnosno tretmana pokretom. Nakon profesorovog izlaganja učesnici su postavljali brojna pitanja koja su najviše bila vezana za nedostatke zakonske regulative koja reguliše ovu oblast. Prisutni su izneli problem vezan za udžbenike za decu sa smetnjama u razvoju i položaj dece sa smetnjama u razvoju u redovnim obrazovnim ustanovama gde najčešće izostaje stručna podrška. Profesor se na osnovu svog dugogodišnjeg rada i iskustva u oblasti rasta i razvoja dece osvrnuo na aktuelne probleme u obrazovanju dece sa smetnjama u razvoju. 
Ovom prilikom, u ime organizatora tribine i izdavača nove knjige prof. Bojanina „Tretman pokretom i savetovanje“, mr Violeta Nestorov je predstavila ovo izdanje i istakla da se u knjizi nalaze svi odgovori na pitanja koja se tiču rasta i razvoja dece od perioda intrauterinog razvoja, dakle pre rođenja, pa do perioda adolescencije. U knjizi je objašnjen razvoj struktura pihomotorike i pomoću objašnjenja i slika su data uputstva za sprovođenje tretmana pokretom, odnosno reeduakcije psihomotorike. 
Zbog velikog interesovanja uskoro ćemo organizovati još besplatnih edukacija koje se tiču prenatalnog razvoja i razvoja dece.

(preuzeto sa Facebook strane- NVO Pomoc porodici)

Inkluzivna saradnja

U okviru inkluzivne saradnje, 3.4.2015.godine , u našoj školi smo ugostili učenike Osme beogradske gimnazije i njihovog veroučitelja Velibora Martinovića, kao i dva studenta Bogoslovskog fakulteta koji su na profesionalnoj praksi u gimnaziji.

Direktorka Škole za oštećene sluhom-nagluve „Stefan Dečanski“ , Leposava Petrović, obratila se prisutnim gostima i pozdravila ovaj vid saradnje.

Učenici su posluženi posnom hranom i svi zajedno su imali priliku da pogledaju slike sa dobrotvorne večeri „Um naš nek bude na nebesima“ .

Tokom ove posete učenice Osme beogradske gimnazije su pevale dok su naše učenice Esma Hadzić i Kristina Grujoski izvele ples sa Svetskog takmičenja u plesu iz 2014.godine.

Gimnazijalci su imali priliku da posete prostorije škole ,upoznaju se sa procesom rehabilitacije kohlearno implantiranih osoba,družili se sa najmlađima.Takođe su obišli i stolarsku radionicu,krojacku radionicu i frizerski salon gde su upoznati sa procesom rada i učenja naših učenika i pripremanja za buduća zanimanja.

U kabinetu likovne kulture, za naše goste organizovana je likovna radionica na temu Cvetna nedelja-cveće.Učenici su svoje ideje izradjivali i prenosili na glinu,koja je nakon pečenja ostala suvenir ove posete.Druženje je nastavljeno u fiskulturnoj sali gde su se uz košarku i odbojku još dugo družili.

Seminar o primeni ABA(Applied Behavior Analysis)

metode u radu sa decom/učenicima iz autističnog spektra

U organizaciji Razvojnog centra Društva defektologa Srbije i nvo “Autizam pravo na život”, 2.4.2015.,povodom Međunarodnog dana osoba sa autizmom,predstavljeno je stručno predavanje o ABA metodi. Predavanje je održala Dana Dzamić, ABA terapeut iz Londona.

Predavanje je omogućilo da se šira javnost upozna sa potencijalom ABA metode,osnovnim postulatima i značaju u ranoj intervenciji,o primeni ovog modaliteta u školama kao i mnogim važnim činjenicama u vezi praktičnog rada. Predavanje se može naći u elektronskoj formi na veb strani www.autizampravonazivot.org.rs .

Veliki broj defektologa iz naše škole je učestvovao na ovom predavanju i na taj način obogatio sadržaj svog rada.

Osmomartovski bazar učeničkih rukotvorina

Deveti po redu Osmomartovski bazar, koji se tradicionalno održava svake godine povodom Dana žena ,održan je 6.3.2015. u prostorijama opštinske sale Savski Venac. Učestvovalo je 14 škola sa teritorije Savskog venca ,između ostalih i Škola za oštećene sluhom –nagluve „Stefan Dečanski“.

Učenici naše škole su se u okviru manifestacije predstavili svojim keramičkim, tekstilnim,stolarskim i likovnim rukotvorinama koje su na najbolji način prezentovale njihov rad i zalaganje.

Uskršnja izložba jaja

Tradicija uskršnje izložbe jaja nastavljena je i ove godine ispred Hrama Svetog Save.Održana je 3.4.2015.godine u vremenu od 10 do 14 sati. Ova manifestacija je organizovana uz podršku Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.Na njoj je učestvovalo 16 osnovnih škola među kojima se našla i naša.Učenici sa nastavnicima su imali priliku da prikažu svoje ručne radove i na najbolji način prezentuju sopstvena umeća.Bili su izloženi različiti upotrebni predmeti oslikani kroz raznim slikarskim tehnikama.

Dani defektologa 2015

Kragujevac 14.-17. januar 2015.

Dani defektologa otvoreni su govorom Presednika UO DDS i podelom diploma i povelja Fonda „Prof.dr.Miodraga Matić“. Diplomu i nagradu primila je učenica naše škole Nataša Obrenović pri čemu se zahvalila na ovu ukazanu čast.

Organizaciona novina ovogodišnjeg stručnog skupa je podela po delatnostima rada: socijalna zaštita,obrazovanje i rehabilitacija.

                              

Škola se predstavila radom Svetlane Matović i Leposave Petrović sa temom-Specijalističko obrazovanje za osobe oštećenog sluha-primer dobre prakse.

U primere dobre prakse našla se i interaktivna umetnička radionica naše škole. Moderator radionice je bila Leposava Petrović dok su praktični deo pokazivali nastavnici naše škole-Slavenka Janković ,Vladimir Magdelinić i Vesna Ćirić.  

     

AKTIVNOSTI U 2014                                     

Radost Evrope

Ove godine je održan 45. Međunarodni susret dece „Radost Evrope“. U periodu od 2. do 5. oktobra Beograd je bio domaćin mnogim mališanima iz evropskih zemalja.

U organizaciji Dečijeg kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Gradske uprave grada Beograda,imali smo priliku da vidimo pesme,igre i nošnje iz 18 Evropskih zemalja.

Tema ovogodišnjeg susreta je Deklaracija o pravima deteta koja je potpisana pre 25 godina u UN, a moto je stih iz knjige Ljubivoja Ršumovića iz knjige "Bukvar dečjih prava" koji kaže da će deca svojom ljubavlju spasiti planetu.

U ovogodišnjoj manifestaciji učestvovali su i učenici naše škole a Dom za učenike oštećenog sluha-nagluve je bio domaćin učesnicima iz Rumunije.

                                                                  

Чепом до осмеха

Хуманитарно-еколошка акција „Чепом до осмеха“ добила је заслужено место у нашој школи.Покренута је као активност у вези огледног часа „Рециклажа“ .Ова еколошко-хуманитарна акција има вишеструке циљеве који се односе на развијање хуманости и солидарности код деце,рециклажа и заштита животне средине.Више о акцији можете пронаћи на следећој адреси: www.cepomdoosmeha.org.rs .

                      

Čas programiranja

U okviru Evropske nedelje programiranja,koja se obeležava od 11. do 17. oktobra,ugostili su nas naši prijatelji iz OŠ Branislav Nušić”,na času programiranja. Čas je održala profesorka Katarina Aleksić. Učenici su se upoznali sa osnovama programiranja,uz pomoć edukativnih igrica i tutorijala.

Učenici su dobili i sertifikate o uspešno završenom sajt programiranju i razumevanju osnova informatike.

Likovna izložba SVURF-a

U kući Kralja Petra I Karađorđevića, 2.decembra,u okviru Savsko Venačkog Urban Festa (SVURF) ,otvorena je tradicionalna izložba likovnih radova učenika sa teritorije opštine Savski Venac. Ove godine radove su predstavili i naši učenici. Na završnoj večeri ovog festivala,23.decembra ,u Teatru 78,uz prigodan program dodeljivane su nagrade za stvaralaštvo.Učenik naše škole Marko Ilić je dobio Nagradu za zreo likovni izraz,dok je škola dobila Nagradu za izvanrednu selekciju likovnih radova.

                                      

Sportske vesti

Naša škola u velikoj meri prati sportska dešavanja i neguje ideju-u zdravom telu,zdrav duh. To pokazuje veliki broj naših učenika koji su izuzetni sportisti i osvajaju veliki broj pehara i medalja. Kao i svake godine do sada učestvovali smo u velikom broju sportskih dešavanja.

  • Učestvovali smo u manifestaciji „Trčim da svetu poručim“, 6.decembra,2014., na atletskoj stazi u Košutnjaku. Cilj trke je promovisanje sporta za osobe sa invaliditetom. Ideja je bila da učesnici pri prijavi donesu poruku (crtež,pismo,pesmu) koja je njima bitna i koja će poslužiti da se ista zajednici prenese. Ova trka je završena na simboličan način-sve donešene poruke su zavezane za balone i ostavljene da se vinu u nebo.
  • Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograd je u toku septembra organizovao „Igre bez granica“ na bazenu SC „Olimp“ na Zvezdari. U ovoj sportskoj manifestaciji učestvovali su i naši učenici.
  • U organizaciji Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograd,u oktobru,organizovan je Otvoreni turnir u stonom tenisu. Na ovom takmičenju, u muškoj konkurenciji Vojislav Đorđević je osvojio prvo,Nenad Srećković drugo a Tibor Ilić treće mesto. U ženskoj konkurenciji prvo mesto osvojila je Helena Grujoski,drugo Esma Hadžić a treća je bila Teodora Baljak.
  • Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograd 29.10.12014. je organizovao Prvenstvo Beograda u boćanju povodom Nedelje solidarnosti u SC „Olimp“.

Prvenstvo je organizovano uz saradnju Društva za sport i rekreaciju invalida Zvezdara , pod pokroviteljstvom Skupštine grada,Sekretarijata za sport i omladinu. Učestvovali su i naši učenici.

  • SC „Banjica“ je 12.11.2014. organizovao Prvenstvo u plivanju. U Muškoj konkurenciji prvo mesto je osvojio naš bivši učenik Stefan Mijailović ,drugi je bio Miloš Ilić a treće mesto je pripalo Voljislavu Đorđević . U ženskoj konkurenciji prvo mesto pripalo je našoj bivšoj učenici Jasmini Korunovski,drugo Teodori Baljak a treće Esmi Hadžić.
  • Na bazenu „ Milan Gale Muškatirović“ 16.11.2014. održano je Prvenstvo Srbije u plivanju na kome su učestvovali naši učenici.
  • Manifestacija „Sportski dan OSI“ na SC „ Olimp“ organizovana je 5.12.2014.g. Učestvovali su i naši učenici.
  • Sportski savez osoba sa invaliditetom organizovao je „Dečije sportske igre“, humanitarnog karaktera. Sportske igre su nosile naziv „Tekija u srcu“ i odnosile su se na pomoć školama u Tekiji ,kojima je bilo neophono renoviranje nakon poplava. Podršku ovom događaju dali su i naši učenici. Ovaj humanitarni događaj se sastojao iz velikog broja igara : viseća kugla,šah,fudbal,košarka,stoni tenis,boćanje,pikado itd.

Ćarolija niti

Učenici naše škole i učenici OŠ „Branislav Nušić“ sa profesorkom Vericom Arulom, su 18.decembra 2014. godine posetili izložbu „Čarolija niti“ u Manakovoj kući.

Ovo je treća tematska izložba,koju je organizovalo Udruženje za očuvanje i razvoj ručnog tkanja. Učenici su imali priliku da vide ručno tkane šalove,razboje na kojima se tka a i naposletku da se upoznaju sa samim postupkom tkanja.

59.međunarodni Sajam knjiga

Nastavnici i učenici naše škole, 29.10.2014.godine imali su priliku da posete 59.međunarodni Sajam knjiga. Ovogodišnji počasni gost-država je bila Kina sa sloganom –Knjiga produbljuje prijateljstvo i saradnju.

Imali smo priliku da na sajmu vidimo neka od kulturnih obeležja Kine, tradiciju ispijanja čaja i da ispratimo predavanja o njihovim najznačajnijim književnicima.

Pažnju nam je privukla i interaktivna tabla na štandu Kosova i Metohije,koja je prikazivala kulturnu baštinu ovog dela naše zemlje.

U organizaciji Britanskog Saveta i Evropske mreže instituta kulture zemalja Evropske unije bila je organizovana radionica. Radionicu je vodila profesorka Božica Šarić Cvetković a učestvovali su đaci iz nekoliko redovnih škola.

Rad na radionici je tekao sledećim redosledom-učenicima su prikazivane fotografije glavnog lika na osnovu kojih su gradili ideje o njegovom životu. Nakon prikaza fotografija gledali su kratak film sa dijalogom. Tema filma je mladi sportista koji je nakon saobraćajne nesreće postao invalid. Priča je zasnovana na njegovoj borbi i istrajnosti, učešću i pobedi na Paraolimpijskim igrama, kao krajnji rezultat njegovog zalaganja. Zatim su učenicima podeljeni tekstovi sa izostavljenim rečima koje su trebali da ubace. Ovaj interaktivan vid rada ostavio je jak utisak na učenike.

       

Hemijska magija

Učenici sedmog i osmog razreda naše škole su 13.10.2014.godine, posetili OŠ

„Đorđe Kostić” na času hemije. Eksperimente na času je demonstrirala nastavnica Ljiljana Đurđević. Imali smo priliku da vidimo najzanimljivije eksperimente ove oblasti i imaćemo priliku ponovo da se družimo.

Minisiti

Minisiti je interaktivni tematski park u kojem su učenici imali priliku da uživaju 8.10.2014.godine. Ovaj zanimljiv prostor sastoji se iz 25 celina, u kojima deca imaju priliku da upoznaju razna zanimanja iz sveta odraslih. Posetili su ga učenici nižih razreda osnovne škole. Deca su po sopstvenom afinitetu birala igre i samostalno organizovala scenarije. Imali su priliku da se upoznaju sa zanimanjima frizera,pekara,zidara,zubara itd.

Izlet u Tršić

Jednodnevni izlet za učenike osnovne i srednje škole realizovan je 22.oktobra 2014.godine. Put je ove godine vodio u Tršić.

Oko 80 učenika i nastavnika, su u toku ovog jednodnevnog izleta posetili manastir Tronošu,Muzej stare srpske knjige i etnografski park sa spomen kućom Vuka Stefanovića Karadžića.

                 

Izložba CERN u Srbiji

Učenici naše škole su 15.9.2014. godine imali priliku da sa nastavnicom Vericom Stanojević posete Centar za promociju nauke,gde je postavljena izložba CERN (Evropske organizacije za nuklearna istaraživanja).

Učenici su aktivno učestvovali u eksperimentima i aktivnostima.Isprobali su rad: Van de Grafovog generatora,instrumentne mašine,centar mase,magnetizam,klupe Žukovskog.

Vreva 2014

Učenici škole učestvovali su na drugom uličnom festivalu aktivizma-Vreva koji je održan od 10. do 13. septembra,na ulicama Beograda.

Festival Vreva posvećen je kulturnom aktivizmu. Ideja festivala je da se umetničko delo predstavi publici na javnim mestima umesto u uobičajenim zatvorenim prostorima a sve u cilju da bi se naglasili kolektivni interesi i time ta neka nova “vrsta” publike stimulisala na drugačiju razmenu energije kroz sopstveno angažovanje. Ispred Kulturnog centra Beograda učenici škole su nastupili u predstavi „Ruke i glas“ koje je zajednički organizovalo udruženje Poezin i Udruženje tumača za lica oštećenog sluha (UTLOSS). Koncepcija predstave je bila da učenici recituju sopstvene pesme na znakovnom jeziku dok su članovi navedenih udruženja imali ulogu prevodioca. Na festivalu se takođe predstavila i plesna grupa naše škole koja je zabavila publiku uz numere hip hop žanra.

                 

DEŠAVANJA U PREDHODNOM PERIODU

Poseta folklornom ansamblu

Folklorno društvo “Dimitrije Tucović” je pozvalo učenike naše škole da prisustvuju folklornom spektaklu dečijeg ansambla, 12.12.2012. u sali bioskopa Šumadija. Atmosfera je bila vesela, praćena igrom, smehom i glasnim reakcijama učenika. Deci se koncert dopao i ona su izrazila želju da ponovo prisustvuju nekom sledećem. Bio je ovo jedan lep dan za pamćenje.

Likovna izložba SVURF-a

                      

Na šestoj likovnoj izložbi SVURF-a (Savskovenački Urban Fest), 5.decembra 2012., među izabranim radovima izloženi su i radovi učenika naše osnovne i srednje škole: Lenke Projović, Stefana Šerifovića, Kristine Anđelković, Marka Ilića, Anđe Bajčetić i Koste Radovića.
Po treći put, diplomu je osvojila Anđa Bajčetić, učenica srednje škole. Takođe, njoj se pridružio i naš učenik Kosta Radović.

Sportski dan - povodom 115 godina postojanja škole

U sklopu proslave Dana škole, organizovali smo i inkluzivni turnir u odbojci na kome su učestvovali učenici naše škole i Gimnazije “Sveti Sava” iz Beograda. Ponosni smo na našu tradiciju, koja nas obavezuje da se i dalje usavršavamo i razvijamo, pratimo trendove i budemo još bolji…

Koračam i slušam V

Već tradicionalno se u našoj školi održava seminar „Koračam i slušam“. Od ove godine koja je ujedno i jubilej, jer je peta godina od kada postojimo, ponosni smo što smo prerasli u simpozijum.
Ove godine je skup odobren od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.
Cilj skupa je bio da okupi stručnjake, koji se teorijski i praktično bave rehabilitacijom osoba oštećenog sluha - korisnika kohlearnog implanta, kako bi razmenili svoja iskustva.

115 godina naše škole

Sa ponosom možemo reći 115 godina postojanja naše škole!
Najpre, osećamo zahvalnost i poštovanje prema imenu koje nosi škola “Stefan Dečanski”. Zahvalnost godinama koje su iza nas, svima onima koji su prošli put postojanja naše škole i svima nama koji smo tu…

U Sremskim Karlovcima    

Bili smo na izletu u Sremskim Karlovcima. Jedva smo čekali da autobus krene. Dan je bio lep i sunčan. U Sremskim Karlovcima posetili smo: Patrijaršijski dvor, Karlovačku gimnaziju, videli smo česmu “Četiri lava”, Sabornu crkvu, Karlovačku bogosloviju, Muzej pčelarstva porodice Živanović. Na kraju smo posetili Stra-žilovo. O istoriji ovog grada pričao nam je vodič. Na Stražilovu smo se igrali na lepoj livadi. Umorni i lepo raspoloženi vratili se kući.

Odlazak na Prvo svetsko prvenstvo plesa u Nemačkoj, u gradu Bohumu              

                                                 
Naša učenica Marina Blažić ostvarila je veliki uspeh, postala je vicešapion sveta u pojedinačnom plesu i treća na svetu u paru.Ponosni smo na nju i od srca joj čestitamo!
U nastavku pročitajte kako je Marina doživela takmičenje u Bohumu…

Muzej 25. Maj

Početkom oktobra sa školom smo posetili muzej 25. maj. Videli smo izložbu slika iz nekadašnje rezidencije Josipa Broza Tita, u Užičkoj 15. Tito je bio doživotni predsednik SFRJ (Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija). Tito je bio predsednik države, dobijao je brojne poklone. Na izložbi smo videli deo slika i skulptura koje je Tito dobio na poklon od raznih domaćih i stranih delegacija. SFRJ je bila jedan od osnivača i prvih članova pokreta Nesvrstanih zemalja, pa smo obišli i deo muzeja u kome su izloženi pokloni koje je Tito dobio od delegacija iz drugih nesvrstanih zemalja. Tito je umro 4. maja 1980. godine. Obišli smo i njegov grob - Kuću cveća.
Anđa Bajčetić, Nikola Bričić II/4 S.Š.

Beli dvor u Beogradu

Naša škola je u septembru orga-nizovala izlet u Beli dvor. U Belom dvoru žive prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, njegova supruga princeza Katarina i njihovi sinovi. Imaju tri sina. U Belom dvoru su živele generacije kraljevske porodice Karađorđević. Beli dvor se nalazi na Dedinju u Beogradu. Zašto se baš zove Beli dvor, pa jer je dvor okrečen u beloj boji i ima detalje od belog mermera. Tamo ima zanimljivih stvari poput lepih prostorija, ukrašenih zidova, tepiha, nameštaja. Sve je staro i dobro očuvano. Šare na zidovima u vinskom podrumu su zaista umetničko delo. Svima nam je bilo lepo tamo, malo smo prošetali i nešto naučili o Belom dvoru i istoriji Srbije.
Marko Ilić II/4 S.Š.

DEČIJI OKTOBARSKI SALON

Ovogodišnja izložba 47. Dečijeg oktobarskog salona u Muzeju primenjene umetnosti, u Beogradu, posvećena je temi ‘’Beograd, grad kulture - dečija umetnička atrakcija’’, sa željom da podstakne decu da razumeju, poštuju i upoznaju bogatstvo istorije i umetničkih spomenika glavnog grada. Na taj način su deca izražavala svoje viđenje grada kroz raznovrsnu tehniku, kroz svoje likovne i primenjene radove. Tu čast su imale i naše dve učenice osnovne škole Kristina Anđelković i Teodora Baljak. NJihovi radovi oslikani na svili, u batik tehnici, sa beogradskim motivima nalaze se na istaknutom mestu ovogodišnjeg Oktobarskog izložbenog salona dece Srbije.A-SMYLE PROGRAM

Našu školu su, 16. oktobra, posetili predstavnici Američkog saveta i zainteresovanim učenicima prvog i drugog razreda srednje škole i njihovim roditeljima predstavili program stipendija za jednogodišnji boravak i školovanje u Sjedinjenim Američkim državama. Program se zove A-SMYLE. Ukoliko bi osvojili ovu stipendiju učenici bi, jednu školsku godinu, žive-li u američkoj porodici i tamo završili drugi ili treći razred srednje škole, a potom bi se vratili u Srbiju…

Đački parlament u Narodnoj skupštini

U okviru manifestacije Dečija nedelja 2012, u Narodnoj skupštini je održana sednica učeničkog parlamenta, u čijem radu je učestvovalo preko 40 učenika srednjih škola iz cele Srbije. Tema ovogodišnje konferencije pod nazivom „Rastemo kao jedno – Bolji smo zajedno“ bila je inkluzija i unapređenje položaja dece sa smetnjama u razvoju.

Humanitarni teniski turnir ,29 i 30 septembar

Teniski centar “Novak” ponovo je ugostio brojne učesnike i posetioce osmog tradicionalnog humanitarnog turnira poznatih ličnosti u tenisu – “Hugo Boss Celebri¬ties Challenger Belgrade 2012”. Izuzetni teniski doživljaj, sjajna zabava i druženje, razna iznenađenja i nagrade za publiku i ovoga puta su dočekala brojne posetioce sportsko-zabavnog programa turnira. Humanitarni fond turnira je posvećen školi “Stefan Dečanski” za decu sa oštećenim sluhom-nagluve. Sledeći turnir zakazan je za maj 2013. godine.Studijska poseta JU Centru - Banja Luka

Ova studijska poseta je planirana i realizovana u okviru projekta DILS, 20. i 21.septembra. Cilj posete je bila razmena iskustava na temu rane intervencije odnosno rane detekcije i rehabilitacije dece sa problemima sluha i govora i pridruženim smetnjama. U ovu posetu je išlo dvadeset pet nastavnika…

Srednjoškolci...

Još jedna generacija učenika srednjoškolaca je ušla na vrata naše škole. NJih dvadeset i četvoro, od školske 2012/2013 godine, biće sa nama. Izabrali su različita zanimanja. Neki od njih će biti knjigovesci, peka-ri, frizeri, šivači tekstila, stolari, grafičari, instalateri grejanja. Zanimanja su izabrali prema svojim sklonostima i željama, uz saglasnost roditelja i stručnjaka.
Nadamo se da će biti vredni, dobri i zainteresovani učenici. Da će steći znanja i umenja koja će im u budućnosti omogućiti da nađu dobar i unosan posao. Svi im želimo dobrodošlicu!


Nova nasmejana lica

Još jedan početak, u nizu mnogih. Još jedna generacija koja će stasati u klupama ove škole. Prvaci. Mali - veliki đaci. Sa pomešanim osećanjima, tragovima leta i bezbrižnosti u kosi, sa daškom sanjivosti na licima... U svečanoj odeći, nasmejani i radoznali, započinju svoje višegodišnje putovanje kroz države znanja, gradove drugarstva, ostrva lepog ponašanja, regije kreativnosti i veština... Sara B., Jovana, Vladan, Slobodan, Sara R., Darko, Irena, Dalibor i Radmila su šareni putnici, sa knjigama, sveskama, bojicama, olovkama u koferu, sa iskrenošću i znatiželjom umesto pasoša.

Srećno putovanje!


Бројач посета

594086

Јавне набавке

Minicalendar

јул 2024
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031